Защо не съм националист (на трети март)?
Защото съм човек.
След това, защото съм българин.
И не на последно място, защото се имам за умерено интелигентен.

В общи линии, това е кратката версия на "есето" ми. Ако не ви се чете повече, или просто имате нещо друго за вършене, това е достатъчно.
Ако пък любопитствате и се вълнувате защо по никое време ги вея тези "трибагреници", отделете си 5-10 минути и заповядайте да се разходите из мисловните ми лабиринти.

Реално погледнато, винаги съм искал въпросните лабиринти да са просто няколко прави и светли коридора, т.е. мисълта да върви без излишни усложнения. Това би спестило страшно много ресурс человечески, за времето и средствата се подразбира. За съжаление, практиката показва точно обратното - не само не вървим по най-малкото съпротивление, но дори сами си поставяме препятствия по пътя, за да се оплакваме след това от "международното положение".

Та, трибагрениците ги вея (или свивам, според някои), защото времето е по-специално!
Времето е пореден крайъгълен камък, в който една малка група хора, добре мотивирана финансово и без грам морал, опитва да заблуди друга, много по-голяма група хора, че черното е бяло (или червеното синьо, изберете си).
За пореден път!

За да бъда правилно разбран (по принцип, чест проблем), нека се изясним - не съм ничий фил, фоб, рубло/долар/евраджия, нямам връзки със службите, родителите ми не са рептили, за Сорос съм чел в Wikipedia, а по протестите ходих, защото давах пример на сина си.
Не харесвам агресията, глупостта и трите "З", и изцяло в лексиконен стил - МРАЗЯ ЛЪЖАТА... ;-)

Те, точно от лъжата идат повечето ни беди!
Сценарият е изпитан през хилядите години история и работи безотказно:
 - измисляш една лъжа
 - настъпваш един етнос по нацио-мазола
 - с пяна на уста обясняваш как трябва да се даде отпор
 - блажено се отпускаш в стола и им гледаш сеира

Но, пак избързвам.
Структурата на този текст би трябвало да бъде следната и мн. ч. не е случайно:

1. Да дадем определение на НАЦИОНАЛИЗЪМ.
2. Да обясним как в зората на човечеството той е бил част от инстинктите, пазещи стадото и общността.
3. Да се разходим през вековете и с примери да покажем, че освен войни и нещастия, не е довел до нищо градивно.
4. Да припомним принципа "Разделяй и владей".
5. Да изтъкнем като важен довод, че интелектът и обемът мисъл на съвременния човек са обратно пропорционални на националистическите му "пориви".
6. Да дадем пример с Васил Левски (май единствен останал неоцапан от пропагандата) и идеите му за "чиста и свята република на всички общности".
7. Да призовем хората да четат история (нецензурирана, иначе няма смисъл) преди да прибързват с изказвания и действия.
8. Да обърнем внимание на факта, че съвременните и напредничави общества гонят на първо място финансовия си интерес, а той не върви ръка за ръка с НАЦИО-то.
9. Да уточним, че изоставащите в развитието си общности и държави често използват (поради липса на друго) опасната игра с НАЦИО-то.
10. Да не забравяме, че не само ние имаме жени и деца.

Емпиричен, но пък строен и доста изчерпателен план (лично мнение).
Отново ви давам шанс да спрете с четенето, защото в тези десет реда за втори път отговарям на въпроса си.
Иначе аз ще продължа, тъй като имам време за губене.

"Идеология, построена около силната идентификация на дадена група индивиди с определена нация."
Така пише в Wiki.
Пише и други неща, но на мен това ми стига.
На пръв поглед нещо полезно, градивно, позитивно дори. Хората се припознават около даден признак и заедно вървят напред.
Ноооо.... какво става, когато срещнат друга група, различна от тяхната?
Бой, бой и пак бой!
Така е било хилядолетия и някакси нещата са се получавали. Имало е доминиращи нации, чат-пат са се ротирали, изплували са и нови, като това не е спирало прогреса, защото макар и покрай сухото да е горяло мокрото, ресурсът на властимащите е бил голям. А и не е имало ядрени оръжия...

Освен бомбите, в наши дни имаме доста по-цивилизована среда и възможности за чуваемост на личността. Ако само допреди 50-100 години човек за човека е бил просто пушечно месо, днес има дузини комитети, харти, НПО-та и все подобни лостове, бранещи отделния индивид и превръщащи го в център на собственото си развитие.

Няма да коментирам световните заговори и модерните тайни общества (не казвам, че ги няма), но в т.нар. БЕЛИ ДЪРЖАВИ всичко това работи. Хората живеят сравнително спокоен, подреден и предвидим живот, който е създаден с една основна цел - машината на Капитала да върви безпроблемно напред и нагоре. Същият този Капитал (поради липса на по-добър и работещ модел) осигурява на тружениците си достатъчно права и свободи, както и самочувствие, че нещата зависят от тях.

Какво се случва в т. нар. ЧЕРНИ ДЪРЖАВИ?
Или първо да си отговорим на въпроса защо са черни?
Защото когато нациото на едните е мачкало нациото на другите, те са били недостатъчно силни... или пък умни, работливи, комбинативни?
Но, това е друга тема.
Разделяли са ги, владели са ги, използвали са ги като суровинен придатък... така е и днес.
Но днес има опции - да учиш, да се развиваш, да следваш наложения ред и ако толкова искаш да промениш нещо, да използваш същия този ред - с неговите правила по неговата глава. Ако нямаш потенциала и възможностите да го направиш, значи не ти е това мястото! Дава ти се втори шанс - да осмислиш ситуацията и да си намериш онази среда, в която ще се чувстваш добре.

Какво правят на практика онези, които не харесват тази безупречно работеща машина, но и нямат потенциала да я променят по нейните собствени правила?
Как какво - РЕВОЛЮЦИЯ!
Като не може с акъл, става и с пушка...
Който е чел историята, тук ще се чувства в свои води. Който е дремал, да ползва интернет. Аз ще продължа по темата.

Отговаряйки на последния въпрос, искам да ви фокусирам върху поне за мен най-важното:

НЕ САМО НИЕ ИМАМЕ ЖЕНИ И ДЕЦА.

И тук няма как да не цитирам нещо гениално от "КОСА", описвайки войната във Виетнам - "...Белите изпращат черните, да се бият с жълтите, за да "пазят" земята, която откраднаха от червените...". И всеки път, когато някой праща някого да стреля срещу някой друг, не е зле да помислим, преди да извикаме Yes, Sir!

Отплеснах се, а говорех за национализъм.

Ще ви спестя драмата - кръв, милиони жертви, тонове омраза и ненавист!
Спестих ви ги.
Знамена с трибагреници, кухи каузи и много пари и още пари и его зад тях.
Игри на влияние и празно пишкомерене, платени с тонове човешко месо, гниещо по плодородната земя.
И забележете - това е двустранно!
И едните, и другите веят байряците, мислейки си, че защитават нациото...
А какво всъщност защитават?
Дедовият...

Дали когато от север са се изсипали аспаруховите прабългари, на местното население не му е трепнало нациото?
Или пък когато Велика българия е била на три морета, съседните (и впоследствие "поробени") етноси са били доволни?
Въпрос на гледна точка, драги.
Да, и на пра-пра-пра дядо ми не му е било кеф да носи фес, но за това не са му виновни турците. Виновен е неговият пра-пра-пра дядо, че е допуснал да го поробят. Турците просто са използвали слабата държава и са се наместили където и както трябва, въвеждайки своя собствен ред.
Същото са направили и руснаците, когато са ни "освободили" - нова територия, нови приходи за хазната, нов коз в тестето на Царя. И ако вместо кухо нацио в главите на дядовците ни е имало повечко рацио, след Съединението и Независимостта нямаше да се стигне до няколкото национални катастрофи.

Как е днес?
Същото...
Отново малоумници като Сидер, Бареков и прочее клоунада разиграват идиотизираното население и току подгонят някое цигане, за да донапомпят нацио-ентусиазма. Целта е ясна - да се отклони вниманието от истинските престъпници, които на едро отмъкнаха всичко. Както и да се запее на нов глас песента за Големият руски брат, който ще помогне на Родината да... умре за пореден път. А в учебниците по история надали ще се появят факти, разказващи как "великият" граф Игнатиев изисква от османските власти специална комисия да съди Левски, за да е сигурен, че Апостолът ще бъде обесен. Или пък как е ликвидирана Старата българска държава от ... русите.

Затова не им ща трибагрениците и изтърканите фрази.
Не им ща историята за "робството, освободителите и светлото бъдеще".
Смешно и глупаво ми стоят по празници наредените политици с наведени глави, в които бръмчат основно мухи и дузина идеи за бързо криминално забогатяване.
За мен бяло-зелено-червеното е просто лого, зад което стои името България. Едно от многото имена на равноправни и суверенни играчи на игралната маса, наречена (гео)политика.
Науката История не ползвам като повод за реванш и леене на кръв, а като пример как не се прави.
Възпитавам сина си да е човек, да мисли и да не забравя, че светът не се върти около него.
Да знае, че е от етноса БЪЛГАРИ, живее в държавата БЪЛГАРИЯ и е гражданин на планетата ЗЕМЯ.
Че като него има още милиарди, разпределени в стотици други етноси, мислещи по подобен начин.
Че за да съществува всичко това, има ред, наречен ПРАВО. Останалото е КРИВО...
Срамно е, че никой не вижда милионите българи зад граница. Това са новите аспарухови "воини". Най-много са в Русия, където са и корените български. Следват Европа, Америка... още една България съществува паралелно, без пряка връзка с "кораба-майка". И вместо "елитът" да настройва и плаши хората с цигани, асимилация и ново турско робство, да спре да краде на едро и да насочи поне част от освободения ресурс за приобщаване на тези хора. Не с панаири и седенки, а с работещи и доказали се инструменти - търговия, културен обмен, т.е. стоко-човеко поток.


3.2015

 
Свързана тема - национаГлисти