Този текст не е предназначен за зрели мъже.
Пиша го за сина си - когато един ден започне да задава разни въпроси, да има и моите отговори.

Помните ли предаването на Симеон Идакиев "Един мъж, един автомобил, една камера"?
Когато бях малък, редовно го следях и поради това остави дълбок и позитивен отпечатък в съзнанието ми. От друга страна, отдавна търся повод да се изгъбаря с думите и да ги попренаредя, за да се получи горната кретения...

Бързам да уточня, че това четиво е втора част и продължение на "онова" четиво, предизвикало толкова размисли и страсти в нежните дългокоси полусфери. Тук ще намерите логичното развитие на темата за "развалените междуполови телефони", като с цел обективност, ще загърбя временно Y-хромозомата си и уверено ще яхна X-посестримата ѝ. По този начин, самопоставил се встрани и с полувинчата женска роля, се надявам да успея да доотговоря на незададените ми въпроси за "гъзовете, карамфилите и Памелите".
В "онази" беседа уточнихме, че повечето мисъндърстуудства между половете идват от прекалено многобройните и големи очаквания. Това е един бич, който преследва човечеството още откакто са му дали по-обширна корова зона в мозъка.
Друг важен извод бе, че всички мъже са гъзове.
Поговорихме и за заблудите, чувствата, сексуалността и т.н.
За да не се повтарям, а и за да съм поне на себе си интересен, реших да променя структурата и този път да се водя изцяло по името. В тази връзка, мисля леееко да ви опиша "Гъзът", след това да опознаем "светът на карамфила", а в края да се срещнем и с "Памела".

ПЪРВИ ОПИТ
"Човек за човека е гъз", е казал Плавт, макар и с лееека перефраза.
Защо така с лошо бе, колега?
Гъзът не е непременно нещо зло!
Да, често е позамърсен и не му е добра славата, но си е наш, собствен. Я си представате, че го няма. Кой тогава ще върши мръсната работа?
Факт е, че по презумпция, мъжете сме гъзове. С хилядолетия сме се старали за изграждането на този имидж и не сме разочаровали "публиката". За разлика от нас, дамите са нежни прасковки, покрити с мъх, от който ни се разтреперва подгъзието. Комичното (и тъжно) е в това, че гъзът няма как да стане по-зле (освен да порастне), докато прасковката често позагнива и вместо вкусен плод във фруктиерата, се превръща в аморфно джибри за селския казан.
Гадост, станах груб, а уж щях да защитавам тезата на дамите. Явно гъзът козината си мени, но гАзът не...

ВТОРИ ОПИТ
Момчета, знаете, че в главите ни доминират следните три фундаментални житейски постулата:
 - едене
 - пиене
 - клецане
Някъде в задния двор мижитуркат другите два:
 - човечност
 - култура
Факт е, че рядко (за съжаление) подредбата им е по-различна, но това е реалността.
Имам "добра" новина - при жените е същото!
Повечето умело го прикриват, но ако успеете да ги хванете насаме и да подслушате един ОЖР (откровен женски разговор), ще се самозасрамите като петокласничка, хваната от учителя по физическо в мъжката тоалетна...
Т.е. имаме еднакви нужди - и малки, и големи. И двата пола всячески се стремим да отидем на ОНЗИ концерт, където ще се разцепим от кеф, задоволявайки нуждите си. ГОЛЯМАТА разлика е в подготовката. При мъжете тя липсва - купуваме си билет (някои просто прескачат оградата), влизаме и се отнасяме. Виж, жените са верно друга планета...
Ето средностатистическия алгоритъм, който следват, ако въобще се решат да посетят вакханалията:
 - с кого да отида
 - аз ли да купя билетите, или ТОЙ ще ме покани
 - пред сцената ли да сме, или по-отзад
 - имам ли подходящи дрехи
 - трябва да отида на фризьор
 - уф, точно тогава ще ми дойде
 - как можаха да го измислят седмица преди часът ми за козметик
 - ...

Извод №1 - колеги, с известен риск от загуба, най-добре е да вземете нащата в свои ръце. Планирайте, подгответе и осъществете ОПЕРАЦИЯТА, като зорко бдите да сте мил, предусещащ и чаровен. Дори и да не успеете с първите три, на всяка цена я накарайте да се смее. Ако и това не можете, по-добре си платете на Околовръстното - така поне със сигурност няма да сте капо.

ТРЕТИ ОПИТ
Къде в цялото уравнение е мястото на карамфилите?
Карамфилът е древно цвете, обвито с мистика. В годините на СОЦ-а стана нарицателно за липса на вкус и въображение, но според една от легендите, цветето поникнало на мястото, където паднала една от стрелите на нещастно влюбената богиня Артемида. Според друга, карамфилът е в същите цветове, в които се обагря при изгрев и залез най-високият връх в планината Олимп в Гърция. Трета легенда разказва, че той е бил любимото цвете на древногръцките богове и оттам идва името му.
Иначе казано - ще го използвам като метафора за нещо красиво, което би трябвало да послужи като примамка за жената.

Карамфилите, драги, би трябвало да се използват много внимателно, последователно, с ясна и конкретна цел. Те са мощно оръжие в битката за надмощие между половете, но ако не се приложат по предназначение, могат бързо да се изплъзнат от ръцете ви и преди да се усетите, да им видите дръжките - как стърчат от седалищните ви части...
Жените обичат "цветята" - малки, големи, от ценен метал, от безценен метал, та дори от камъчки... Сваровски. Давате ли, носите ли, връчвате ли "карамфилите" си, всичко ще върви като по мед и масло. В последните години подаръчната инфлация се е втурнала стремглаво и това телефони, автомобили, апартаменти и цели къщи... за нищо ги нямат! Остава ви утехата, че ако случите на правилното "цвете", стойността му няма да е от особено значение. Но това се случва толкова рядко...

Извод №2 - ако изключим все по-малкото истински живи "цветя" сред дамите, остава голямата група на Реципиентите. Те владеят качеството "черна дупка", т.е. да засмукват всичко и всеки, който има неблагоразумието да се насочи към тях. Включително, на по-късен етап децата, апартамента, колата и банковата ви сметка.
Правилният подход в тези случаи е денонощна бдителност, стриктна последователност и владеене на тънките "цветни" мурафети. Само тогава общата ви градина ще бъде добре поддържана, окосена и свежа.

ЧЕТВЪРТИ ОПИТ
В живота на всеки мъж има по една Памела!
У нас обикновено се казва Мария, Елена, Росица, Даниела, Петя, Десислава, Надежда, Виолета, Маргарита... но не това е важното. Много по-ценно е да успеете да излезете жив и без степени на инвалидност от подобна среща. Памелите (или Мариите) умеят да влизат под кожата, в главата... да превземат ума и буквално да ви разкажат играта! Ако не успеете навреме да хванете юздите, или просто да скочите в движение, жална ви майка.

Какви методики използват "Памелите"?
Хронологично:
 - от пърхане с мигли, през развятата от вятъра коса, до нежното мъркане на уше, т.е. пълния набор вторични полови белези
 - почесване на Егото и поливане на вечнопресъхналия мъжки Нарцис
 - легендата за семейното гнездо, пиленцата и Happily ever after...

Тук някъде мъжът е вече клъвнал и капанът щраква!
Какви са няколкото възможни развръзки?
 - в  1% от случаите "Памелата" се оказва единствената и неповторима, което означава, че всичко написано по-горе директно отива в коша
 - в 30-40% от случаите, след първоначалният "Ооогън от любооов", огнището продължава да тлее за неопределено време, като семеен рефрен става "Уфф, ни мъ зънимавъй с глупусти".
 - преобладаващите проценти отиват към отбора на пищните пред, след и пост-разводни представления, които отнемат енергия, достатъчна за захранването на цяла една малка балканска държавица за хилядолетия.

Може би тук е момента да направя лиричното отклонение. Помолих една дама, на която имам доверие и се различава от "класиката", да сподели нейната гледна точка.
Причината?
Няма как в такова кратко повествование да обхвана всички нежни типажи, дебнещи ни в плитчините.
Отначало тя се съгласи, но после с няколко реда ми описа защо не ѝ се занимава... аз пък, дърт измекяр, намерих точно в тези няколко реда отговора на моята молба ;-)

"Като извод.... жалко, че обществото ни пропада в световен мащаб и всичко е плод на страстите човешки. Отдавна сме забравили каква е Целта на Човека в този свят, ако изобщо сме я знаели някога.  Та, в този ред на мисли, всичко, което пишеш е абсолютната истина за средностаистическата масовка в нашата реалност. Обаче какъв е смисъла да го затвърждаваме и описваме? Абе, много и отдавна ги мисля тези неща, и изобщо не ми се иска да задълбавам. Дори, както ти казах, ако се включа с коментар, все ирония и сарказъм ми изникват в главата. Пък ми се ще да си живея в един по-хубав, макар и заблуден и друг свят.... Та, направо не ми се коментира... ".
Такааа - пописах, поолабих се емоционално, за ментално е трудно да се каже. За опитните господа горната информация е пределно ясна.
По-неопитните може и да си припомнят туй-онуй, а най-неопитните няма да го разберат...
Какво излиза?
Че съм си загубил времето!
Дали?
Надали.
Защо ли?
Поне опитах.
Не три, цели четири пъти!
Документирано.

Фотката е на Bat for Lashes.02.2014