Откакто дейците на несъстоялия се у нас "преход" свалиха маските и спряха да се стараят в мимикрията, обществото ни се раздели на три основни групи. Те са съществували винаги в хилядолетната ни история, но в последните години се оцветиха в интересни политически и културно-ценностни багри, даващи тонове мат'рял за мислещи и анализиращи. Ще опитам да направя скромен разрез (според вижданията си) на ситуацията, защото ми писна да водя безсмислени спорове с на пръв поглед интелигентни, но очевидно инертно и информационно поднесени хора, бълващи всек'ви небивалици в интернет-пространството.Най-масова е, както винаги, групата на КИБИЦИТЕ. Те са инертната маса, която е усъвършенствала до висш пилотаж люпенето на семки и нищоговоренето в стил "една жена каза". От друга страна, те са най-важната и най-ухажвана аудитория, защото са мнозинство. 80% пълнеж, който през годините се лашка между Доброто и Злото и е вечната стръв за играчите от другите два лагера. Стръв, защото както беше казал един умен човек, never underestimate the power of stupid people in large groups. Който владее стадото, той печели изборите. Който печели изборите, управлява и налага доктрина, филосовия, ценности (ако има такива), или иначе казано - поръчва музиката. Ето защо, да умееш да насочиш семколюпенето в правилната (според насочващия) посока, винаги е била основна цел на желаещите да управляват. А и закъде сме без работната ръка - нали някой трябва да произвежда блага в тази държава.

Връщам се към желаещите да управляват - кои и какви са тези хора у нас?
Преди време познавах двама-трима свестни... вече не се сещам за конкретна личност.
Няма (а и не искам) да правя профил на мераклиите за власт в БГ, но с няколко добри изключения, нормалните хора (виж категория №2) в последно време се дърпат от тази позиция. Да, знаят че абдикирайки от отговорността сами да дават тон на ежедневието, преотстъпват тази възможност на криминални и изпразнени откъм ценности типажи, но съвсем разбираемо поемат този риск. В голяма степен ги разбирам, затова и не ги съдя. Няма по-неблагодарна работа от обществената, ако си честен човек!
Та, желаещите да управляват изредиха върху кибиците всички възможни хватки от PR-ра, с цел спечелване симпатиите на тази мощна група. Въпреки това, поради некадърността на изпълненията, слабите актьори и масовите канали за (дез)информация, кибиците се оказаха изненадващ буфер, който забавя във времето пълната идиотизация на обществото.

От какво има нужда един кибик:
 - право да се труди и печели от труда си
 - сигурност и защита
 - вестници и телевизия
 - сеир, разбира се...

Не е толкова много, нали?
Но когато му го отнемеш, тълпата те смазва. Не веднага, разбира се... трябва да мине време, да се изчерпат резервите, да се лашне (отвън) инертната маса, та с тласъка от връщането евентуално да увеличи удара.
Те, за този удар е целия зор!
Сичкото политик за това се бори - как да оцветим кибиците с нашите цветове, та да ги поведем и с груба сила да разбием тези, дето ни пречат.

За съжаление, това е групата, с която трябва ВИНАГИ да се съобразяваме - на избори, референдуми и дори вървейки по улицата, т.е. ако искаме да ни е добре, трябва да бъдат спечелени на наша страна.
Ако сте нормален (виж №2), го правите по нормален начин и тогава и на тях им е добре. Ако сте ненормален (виж №3), действате както са ви учили и ако сте добър, на тях може и да не им е добре, но поради липсата на инициатива (кибици са все пак) дълго време няма да реагират. Кое е нормално и кое не - въпрос на идеология, интелигентност и лична хигиена...
Нормалните се опитват да им влияят с личен пример, ценностна система, религия, цветни и улесняващи живота дрънкалки, продукт на цивилизацията, към която се стремят.
Ненормалните предлагат куха идеология и на пръв поглед справедливи решения, които обаче се провалиха с гръм и трясък през последните десетилетия. Поради тази причина, след като впрегнаха целия възможен личен състав и арсенал от помощни средства, поданиците на Империята на злото вкараха в употреба изпитаните оръжия - православие, подменена история, християнско семейство и най-важното - мощен национализъм! За първите не знам, но виж, последното работи безотказно! Стар, изпитан метод за манипулация - обявяваш опасност, посочваш врага с пръст и призоваваш към сапунопроизводство!
За щастие, кибиците имат вградена защита срещу вземане на бързи решения, та може би само това ни спасява от пагубни последствия, следствие на противоконституционните призиви на малоумници...Втора е групата на НОРМАЛНИТЕ. Съдейки по името, тук са хората, които се опитват да живеят нормално. Оказва се, че това е доста труден занаят в една пост-съветскосоциалистическа държава, където след "възпитаването" на няколко поколения трудещи се, нормалноживеенето е почти на изчезване! Не знам за турската част от историята ни (колко и как са ни клали, та въпреки това прирастът е бил положителен, а следвоенното възстановяване изключително бързо), но след деветосептемврийския преврат и опита за физическо унищожаване на интелигенцията у нас, съотношението между КИБИЦИ, НОРМАЛНИ И НЕНОРМАЛНИ силно се променя. Стандартните 80:10:10 отиват към 70:5:25 и само благодарение на еволюционната опция за запазване на информацията в гените и ъпгрейд чрез кръстосването им, са ни спасили от пълна дебилизация!

От какво има нужда един опитващ се да живее нормално човек:
 - право да се труди и печели от труда си
 - възможност да обича, чувства, изразява, споделя, страда, анализира... иначе казано, свобода на словото, мисълта и емоциите
 - информираност
 - сигурност и защита
 - вяра (не непременно религиозност)
 - свободно време и хоби

Нормалният човек е независим. Той е приспособим, креативен, с въображение и цели, и може да вирее навсякъде по планетата. Най-нормален е, когато населява родината си, но на много нормални им се наложи да емигрират, търсейки ново начало в нормални държави.
Нормалният човек може да води кибиците. Той притежава качества като отговорност и съзидателност. Той знае, че да водиш кибици е адски неблагодарен труд, но ако поне веднъж в живота си се подлъже да го направи, обикновено ендът е хепи. За него не винаги, но за кибиците със сигурност. Проблемът е, че в тази дейност обикновено го конкуритат ненормалните и затова инертната маса на кибиците постоянно се лашка между Запад и Изток… вместо да си седи на Балканите и да нормализира положението тук и сега.


 

Ето ги и №3 - НЕНОРМАЛНИТЕ.
Защо ги кръстих така ли?
Защото само ненормален човек може да:
 - не зачита правата на останалите
 - не поставя личността и правото ѝ да съществува преди всичко
 - продава интересите на държавата и родината си
 - с цел лично облагодетелстване се крие зад провалената доктрина за справедливост и равенство

Ненормален не значи луд (въпреки, че сред тях има и доста диагностицирани). Ненормален значи различен от нормалното. Нормалното е закрепено от еволюцията ни като хора и общество - състояние, в което нещата се получават и носят облаги за преобладаващата група. Тук облагите са за малцината, разбрали че с байряк в ръка и огнени думи на уста ще обърнат света и ще свалят Рая, за да го дадат предимно на себе си и отчасти на кибиците, а ще пратят нормалните на небето - да не им се пречкат тук, на земята.
Как съществува подобна опция, след като очевидно това не е нормално, т.е. не би трябвало да се закрепи от Еволюцията?
С ненормална, но достатъчно мощна държава зад гърба си, водена от достатъчно ненормален лидер, разбира се. Както самите руснаци казват, "в цялата ни история ние съществуваме, когато воюваме. Не сме добри в нищо друго, освен да се бием с останалите"... но казват и още нещо - "в историята, нас винаги ни преформатират отвън - религия, писменост, изкуство, перестройка...".
Знам, че погледнато отвън ще излезе, че се заяждам с Русия. Отдавна някои кибици и ненормални са ми сложили етикет русофоб. Само че аз съм реалностфил… чета историята, гледам фактите, сравнявам, анализирам и си правя изводите. А те са тъжни и болят. Най-вече болят за самите руснаци, защото те в първо лице поемат огромната доза ненормалност на лидера и носят на гърба си обкръжението му.
И за протокола, не се заяждам с никой - просто соча фактите. Фил съм към всеки нормален на тази планета, фоб съм към всеки ненормален. Кибиците са ми сладки, но не им се връзвам, че води до оглупяване.
Надявам се е дошло време за поредното преформатиране, че ако така вървят нещата, може и кибици да не останат.


П.П.
“Всичко тече, всичко се променя”, казват мъдрите, та и за нашите групи не ножем да твърдим, че са твърда маса. С времето и трупането на опит, някои кибици може да преминат в състояние на нормалност, както и след силен житейски трус, някои ненормални да установят, че са си губили времето с глупости. Най-тъжно е, когато нормалният залинее в кибик, или пък тотално се бъгне и започне да се държи ненормално… но и за това мъдрите са казали - “никога не е късно да станеш за резил”.


11.2015