По образование съм лекар.
Професионално ангажиран съм във фармацевтичната индустрия.
Ментално съм изряден, сексуално също - поне така казват.
Християнин, преминал през чавдарче, пионерче, комсомолче, седесарче... към момента неутралче.
Какво искам да кажа с всичко това ли?
Че съм един обикновен средностатистичен гражданин на своята България (или Вулгария?).

Приемайки се за такъв и взел твърдото решение да остана и да живея тук, а не някъде на запад, опитвайки се да мисля и сам да стигам до изводите в живота си, логично си спрях телевизора, не си купувам вестници, не вярвам на "политиците". Ходя на работа, гледам си семейството, уважавам си приятелите и при всяка една възможност упражнявам хобитата си.
Едно от малкото неща, в които все още инвестирам огромна емоционална енергия, е природата. Иде ми да стрелям, когато видя някой, който замърсява, поругава и изтезава и без това малкото останали непокътнати от мръсната ни ръка человешка райони. Засега се сдържам (със стрелбата), но ми е трудно, повярвайте.

Тази есен, информирайки се от няколкото надеждни (надявам се) източника в интернет за ситуацията около мен и вас, започна да прониква едно странно напрежение, с акцент върху думите "шистов" и "газ". Напрежението растеше и едни хора, за някои от които знам, че са доста порядъчни и кадърни, започнаха да се държат странно, да протестират, да нервничат и т.н... Позаинтересувах се и разбрах, че те са сериозно загрижени за екологичното равновесие в района на Нови пазар. Не беше трудно да се досети човек, че става въпрос за дадената концесия за проучване на залежите от шистов газ в района.

Добре, казах си, щом тези хора така протестират, значи наистина има нещо нередно. Поразгледах  информацията по въпроса в мрежата, видях как в едни филмчета изтичат едни гадости от едни чешми и почти се надъхах и аз. Как е възможна такава несправедливост, как може продажното ни правителство да обрече на разруха Житницата на България?!

После си спомних как бях манипулиран в соц времената, как по време на Възродителния процес висяхме по прозорците с българските знамена и навиквахме по "гадните" турци, как по-късно със сините знамена подкрепяхме назначените от ДС "сини лидери"... и си казах: "момче, ами ако пак те манипулират"?
Отново се порових в мрежата, поразгледах разни сайтове, видях и други филмчета, позачетох се и в мнението на специалистите. Изведнъж картинката започна да става някак по-различна. Появиха се имената на Лукойл, Газпром, няколко известни (с лошо, за съжаление) фамилии, дузина зомбирани (и добре платени) "еколози". И филмът изведнъж от чернобял и с лош звук, стана цветен, 3D и с Долби съраунд! 

Стана ми ясно, че всичко е за пари, за много пари!
За влияние - геополитическо, финансово, паневропейско, троянскоконно, правешкомутренско и т.н и т.н., както казваше оригиналният "Бащица" Живков.
За осигуряване на дългогодишен престой във властта.
За запазване на статуквото към днешна дата - тип латиноамериканска държавица, в която управляват малцина, омазали се с капитал и ресурси послушници, назначени от бившите служби и универсални "бушони" за всякакви ситуации.

Точно в този момент се появи новият "Бащица" на нацията и след като неколкомесечните напомпвания на хората бяха дали нужното обществено негативно налягане, той великодушно отвори клапана и позволи на всички да дишат спокойно... Проучвания няма да има!
Прекрасно изигран спектакъл, в който накрая Султанът идва на бял кон и с един замах разрешава проблемите на поданиците си.

Какво разбрах аз за газовите шисти и българските глисти досега?

 - добре проучена технология, практикуваща се по света от 60 години, постоянно усъвършенствана през годините

 - необходими между 500-1000 декара територия, напълно достатъчна да задоволи на 100% нуждите на страната ни от газ

 - с изключение на хидроразрива, всички други параметри и използвани съоръжения и консумативи са както при конвенционалните за петролната промишленост

 - по-евтин, т.е. икономически по-изгоден от "нормалния" природен газ. За сравнение, в САЩ към днешна дата цената за 1000 куб. м. е около 100-120 USD, а ние го купуваме за около 400 USD и ще расте

 - съставът на използваните "химикали" е широко известен, те са около дузина и няма нищо общо с апокалиптичните изказвания на нахъсаните еколози. Соли, киселини и торове, както и вещества, ползвани в кулинарията

 - опасни са течностите, които изтичат обратно от сондажа (аренови производни). Ако ги има, се улавят с цел използване, или се изгарят. Замърсяване може да се получи само при големи аварийни разливи, дължащи се на пълна техническа неграмотност или елементарно неспазване на производствените правила. Звучи зле, но ако това определение се добави към АЕЦ Козлодуй, например, не е ли същото, че и доста по-фатално...

 - водата, необходима за пълното задоволяване на търсенето на газ, е около 2% от прахосваното от течове в остарелите водопроводи в страната!!!

 - никъде в Европа процесът не е забранен, освен във Франция, където ядреното лоби е могъщо и би изгубило огромни пари, ако допусне подобна разработка.


Със сигурност могат да се кажат още много неща - и ЗА, и ПРОТИВ.
Със сигурност преди да се предприеме такава дейност, трябва да се разгледат всички опции и да се вземат всякакви мерки, за да не стане "...пълна техническа неграмотност или елементарно неспазване на производствените правила...".
Със сигурност трябваше да се проведе мащабна разяснителна акция сред населението, а не да се оставя на медиите, търсещи евтината сензация, да зомбират хората.
От друга страна, къде бяха всички тези еколози и загрижени за природата ни активисти, когато бетонираха Черноморието, Банско, Пампорово, когато "Супер Рила" пусна машините и лифта...
Защо никой не споменава и в момента работещата в Добруджа руска компания за добив на същото?

Един факт, обаче, е неоспорим: Газпром, Лукойл и цялата руска държава зад гърба им, нямат НИКАКЪВ, абсолютно НИКАКЪВ интерес България да търси, разработва и добива собствени газови находища. И не само заради пропуснатите печалби, а и заради цялостната визия на монополист в Европа. Ако в тази част на континента (България, Румъния, Турция) наистина има прогнозираните огромни залежи на шистов газ, пазарът би се пренаредил така, че руснаците ще останат дълги години в партер.
Е, как "Големият брат" би могъл да допусне такова нещо?!
Още повече, че в момента на власт са марионетките на бившата ДС, ръка за ръка с Правешките кланове... И с президент "енергетик", успешно наследен от друг виден такъв.

Това беше и причината да пренаредя мнението и визията си по въпроса. А целия ми интерес възникна точно във връзка с казаното в началото - обичам природата и съм готов да стрелям срещу всеки, който умишлено ѝ посяга.

Не съм ЗА или ПРОТИВ добива.
Не съм и промит син/червен/зелен мозък.
Не ми харесва да ме залъгват с евтини каузи.

Харесва ми да съм информиран.
Харесва ми да върви напред държавата ми.
Харесва ми населението ни да е образовано, мислещо, трудноманипулируемо, да диша, пие, яде чисти въздух, вода, храна.

Смятам, че трябваше да знаем с какви ресурси разполагаме, най-малкото, за да имаме по-силни карти, когато се договарят следващите цени на газа.
От друга страна съм оптимист - бъдещите сценарии са сравнително добри за България.
Или колелото на историята ще завърти и изхвърли настоящите марионетки (май съм прекалено голям оптимист), или "освобождението" отново ще дойде отвън - Газпром и Лукойл ще започнат да експлоатират въпросните находища и тогава "еколозите" ще се завъртят на 180 градуса.
Лошото е, че тогава определено ще съм сериозно притеснен по темата "... пълна техническа неграмотност или елементарно неспазване на производствените правила...".
А, има още един - ще си го купуваме от Румъния.1.2012