По повод 3.март 2013-та, провокиран от любопитството на Младши (7г.) и незнанието на Старши (77г.), се наложи да поровя в блатцето на собствената ни история. Оттам излязоха основно жаби, пиявици и няколко милиона лапнишарана, но пък трудът си струваше. Ако не друго, поне припомних на себе си и четящите тук, че няма фоби и фили, а хора, които срещу достатъчно пари могат да изтъргуват и собствената си майка...

Интересът, който разклаща феса на "следосвобожденска" България, е независимостта и териториалната цялост. Тази тънка струна е целта (и цената) на всички събития, изсипали се върху главите на пра-бабите и дядовците ни. От Запад са искали слаба Русия и силна Турция, от изток слаба Турция и ник'ва България. Добре де, не ник'ва, а югоизточна провинция, част от Великата Рус...

Сто години по-късно, положението не е много по-различно. Язък за стотиците хиляди сънародници, платили с кокалите си политическите лашкания на преобладаващо продажните ни политици, изредили се да търкат министерски кресла. Язък и за пропиляните време и ресурс, на чиито фон зомбираният българин така и не разбра, че отвън винаги ще го клатят. Едните с диско и рок-музика, лубрикант и умерен лукс, а другите с водка, шамари и "Очи чьорние"...

Нооо, целта на този текст не е България. Да, тя влиза в сметките, но този път е в периферията.
Целта е да предупредя Младши (вече на почти 9г.) и Старши (на 79г.), че това, което се случва в момента на североизток от нас, може да се окаже пореден крайъгълен камък в историята ни.

Какво има на североизток ли?
Много неща, едно от които е Украйна.


Не, не става въпрос за Майдана, Революцията и съборените паметници на Ленин. Това са неща, които всеки един народ има пълното право да изживее. Те са част от историята му и логична развръзка, особено след безумната руска външна политика.
Безумна ли казах?
Не съм прав - ум има, но не е здрав.
Ще се обоснова.

Откакто Путин яхна мечката и обеща на гладните си и унижени сънародници да ги върне в играта, те му гласуваха безгранично доверие и по руски се опиха от временните нефтени успехи. Повярваха си, че отново със сърп и чук (пардон, нефт и газ) могат да владеят света. През това време малкото зло човече се превърна в пак малко, но вече много зло човече и изгради собствена империя, пазена от бившите му колеги от КГБ, превърнали се междувременно в т. нар. олигарси.

Та, драги зрители - към днешна дата Русия е империя.
Управлява се еднолично от император.
Притежава огромен ресурс и почти никакво модерно know-how.

На какво ви прилича това?
На бомба със закъснител?
Близко сте.

Какво би могло да бъде поведението на едноличния господар в такава ситуация?
Ако е далновиден и самокритично настроен, би трябвало да отвори границите си за новото, да освободи закрепостените си поданици и да реанимира пост-социалистическата си империя. С доказани и работещи доктрини, а не с носталгия по миналото и страх от бъдещето.
 

Какво направи Путлер?
Озъби се на цивилизования свят и след като се видя с повечко петродолари, реши да гради нов СОЦ-лагер, нежно кръстен Евразийски съюз. Междувременно, с по руски натопорчен ..., си го развя в няколко суверенни държави, мислейки си, че отново е на бял кон и управлява света. Оказа се обаче, че не е на кон, а на пробит барел, ежедневно обезценяващ се до реалната цена на петрола.
Национализмът е последното убежище на губещите почва под краката си политици, или неумеещите да боравят с човешки ценности. Именно на това заложи малкото зло човече и застана под пречупения православен кръст.

Дотук нищо ново под слънцето. Винаги е имало и ще има малоумници, които в един момент се самозабравят в самозабравата си и се налага силният на деня да ги плесне през ръцете (или лицето, ако се наложи). Проблемите в тази ситуация са няколко:

ЗА ПУТИН
Озъбването срещу почти целия свят (или поне по-развитата му част) доведе до тотална изолация. Задейства се защитния механизъм срещу такива "бъгове" и след като не разбра намеците от Чечня, Афганистан и Грузия, след анексирането на Крим и започнатата война с Украйна, Путин бе наказан. И забележете, не с оръжие и пушилка, а с прост икономически механизъм - инфлация.
Защо това е проблем за Путин ли?
Защото много скоро огладнелите му сънародници ще си организират собствен Майдан и тогава малкото зло човече ще стане неудобно...

ЗА РУСИЯ
Казват, че тази страна винаги е била проблемна. Сигурно сте чували и местната поговорка, че там логика и здрав разум не се търси. Няма да се ровя в историята, но след като от феодален строй си скочил директно в ленинско-сталинистката шизофрения, за да излезеш разорен и с горбачов знак на темето, би трябвало да имаш нужда от сериозен период за възстановяване. Нищо такова не се случи на 150-те милиона руснаци. Случи им се кратък газово-петролен икономически подем, след което олигарсите припознаха Путин за новата "икона", която ще ги задържи на повърхността и легализира милионите им.

ЗА ЕВРОПА
На принципа "дръж врага си по-близо от приятеля", за да държат под око вчерашният "класов опонент", европейците допуснаха и толерираха новоосвободените и позамогнали се руснаци да харчат парите си на техен терен. В началото това доведе до ръст на какво ли не (вкл. престъпността), но с времето между уж туристическия поток православни, се оказа, че се промъкват и много неслучайни държавни служители. Потоци пари бяха насочени към определени партии, лидери и неправителствени организации, за да се стигне до унизителната ситуация държави като Унгария и Гърция да са спонсорирани от КГБ.
За щастие, трудноподвижната бюрократична евро-машина най-после заскърца предупредително и резултатите не закъсняват - секнаха много от източниците на високотехнологични благини, които крепяха невидимата руска "икономика".

ЗА USA
Като основен съперник в пи*коизмерването, Щатите винаги са имали проблем с Русия. Страна, където логиката и пазарът отпределят ежедневието, няма как да толерира хаос, алогизъм и тоталитарен пръст, разположен върху ядрен арсенал... буквално в задния си двор.
Това определя и политиката им - зорко следене на всичко руско и готовност за всякакъв вид ответна реакция в случай на нужда. Играта на ядрен шах никога не е спирала, дори и когато Горбачов развя временно бялото знаме, за да може "Империята на злото" да се прегрупира. За да може десетина години по-късно наново да се озъби.
На и срещу всички.

Защо?
И те не знаят... важното е да се зъбиш.
Така се помпи национален дух.
Така се удържа власт.
Поне за още един мандат.

ПРОГНОЗА
Какво ще стане оттук нататък?
И всичко, и нищо.
Кучетата православно ще си лаят, керванът католически ще си върви, а прахолякът на Аллах Акбар ще засипва периодично процесията. И така до следващия оазис. Или поне докато дойдат китайците...
ЕПИЛОГ
Имаше още една причина за този незрял анализ.
Става ми кофти, когато умни и уж мислещи хора около мен се поддават на евтини пропагандни трикове.
Облъчването идва от всички страни, но най-евтини и най-нелепи са руските. То не бяха соросоиди, протестъри, рептили и кемтрейли... Не бяха православни вопли и КГБ-истки писъци за зли евро-толерасти и USA-людоеди.
Мислете, бре!
Търсете логиката!
Изплувайте за момент над тинята от опорни точки и разсъдете кой и защо стои зад ежедневните тъпотии, идващи от ... майната си.

Ако не можете, по-добре си сипете няколко големи водки и забравете.
С вас или без, керванът ще си върви.


2.2015