Повод примат да хване тояга и да си пребие вечеря е глад.
Причината Сократ да насочи тяга (мисловна) и да предложи постеля (върху която лежи цялата западноевропейска философия) е факт - съмнения, търсене, въпроси...
И понеже "знам, че нищо не знам", а някои и това не знаят, реших да "побогохулствам" и да се подготвя с кратък текст, когато се наложи да отговоря на Подрастващия какво/кой/къде са Бог, вяра и религия.

Мнозинството е остро заблудено от малцинството, с цел да му бъде отнето най-скъпото - СВОБОДАТА да мисли.
Който мисли, обикновено задава въпроси.
Който задава въпроси, обикновено търси отговори.
Който търси отговори, обикновено е неудобен.
Който е неудобен, обикновено бива отстраняван.

В миналото отстраняването на неудобните е ставало лесно - убивали са ги.
Многото убийства обаче свивали обема на "трудещите се" и уравнението започнало да не излиза... Тогава се появили умни люде и измислили религията, този "опиум за народите", който се оказал перфектния инструмент за подчинение и манипулация. Толкова съвършен, че и до днес работи с пълен успех, на фона на огромната уж осведоменост на популацията.

Кои са религиите, кога са се пръкнали, какви са разликите и колко са им феновете, можете да се информирате сами. Целта в случая е да запиша (за да не забравя) кои са:
- правилните въпроси, които трябва да задам
- какви са отговорите, които е редно да получа
- как да разбирам резултатите
- къде да си завра постулатите...

И всичко това защо... за да разбера за сетен път, че "... нищо не знам"?
Явно цял живот ще имам нужда от подобно напомняне.
КОЙ Е БОГ?
Не се познаваме лично, но задочно сме се срещали, а като цяло го усещам всеки път, когато настроя съзнанието си на честотата на Радио Sapiens. На същата тази честота можете да се срещнете и с останалите персонажи от Компанията - Рогатият, Смъртта... ангели, архангели, демони и всек’ви плътни и безплътни популации, продукт на шизофренните ни мисловни напъни. 

Бог е и това, от което имаме нужда, когато сме несигурни, слаби, на ръба на пропаст… или пък щастливи, благодарни и на Топ-а ъф дъ Поп-а… зависи от възпитанието. Зависи и от религията, която сме си (или са ни) избрали, защото за част от онези с чалмите Бог е онова състояние, в което с нож в ръка колят “неверници” и вярват, че правят добро.

Религия ли казах?
И на депутат вече е ясно, че Вярата на разумния човек няма нищо общо с религията на тълпата. Дали е опиум или най-обикновен синджир за народите, религията е просто един перфектно действащ инструмент за контрол и мотивация, особено ако трябва да се свърши нещо гнусно. Хората така и не разбраха, че попове, имами, равини, будистки монаси и всек’ви останали религиозни служители в “униформи” просто събират парите и най-вече мислите им, за да ги насочат към един общ казан, който служи основно за лично облагодетелстване.

Какво за Вярата?
Дали е в Нищото, в Нещото или в безмозъчният ни т. нар. “политически елит”, всеки е свободен да се излага както намери за добре. Личното ми мнение е, че най-големите излагации са на религиозна, историческа и политическа тема, но това са и най-експлоатираните “отрасли” в “зомбиевъдството”. Разбира се, не мога да върна историята назад и да експериментирам с различен модел, но ако можех, бих заложил на друга софтуерна версия на HS (Homo Sapiens) - изчистена от синдрома “Трите Зъ”.

Хайде малко и за Молитвата.
Състоянието, в което вярващият се обръща към Бог (а невярващият към себе си), за да синхронизира мислите и чувствата си, най-често желанията.
Няма лошо - този процес е задължителен при актуализирането на всеки софтуер! Прочистваш се от зловредни процеси и бавещи производителността програми, получаваш най-новите версии, вдигаш нивото на защита. 

Или, ако обобщим, получаваме следното:
 - Създателят (Бог) разработва нов продукт (Вселена, звездни системи, планети и населяващите ги гадинки, вкл. човека)
 - човекът, неговото най-сложно творение (така мислим ние), има нужда от операционна система (софтуер, съзнание), която да го управлява
 - този софтуер е написан с динамичен код и има възможността да се саморазвива и обучава
 - през годините тези процеси се развиват до степен такава, че самото божие творение (човек) започва да създава софтуер и себеподобен изкуствен интелект
 - има и лоша новина, а тя е, че докато се развива, човекът успява да скъса почти всички връзки със света, в който живее и след себе си оставя предимно мазало...
 - за да е във връзка със Създателя си, човекът използва процеса молитва
 - протоколът, който осъществява тази връзка се нарича вяра
 - с времето някои хора разбрали, че най-лесният начин за влияние и контрол над останалите е процес, който експлоатира вярата и го нарекли религия 
 - тъй като това се случило на много и различни места по планетата, в един момент се появили много и различни религии

Останалото го знаете.

КАКВО Е БОГ?
Мога да споделя какво не е:
 - престарял беловлас старец, правещ се на Коцето Калки
 - ходещ по водата странник, изхранващ с рибни специалитети бедстващите и опиващ с червено вино страдащите
 - бродещ по света и носещ се с вятъра Дух, който дебне грешниците по дуварите и ги наказва за това, че праведните са допуснали да им скачат по главите
 - удобно разположил се в храмовете господин, събиращ индулгенции и опрощаващ непростимото.

Също мога да предположа, че Бог е продукт на търсенията ни (ако сме сами) и внушенията ни (ако сме част от тълпата). Опорна точка, на която се подпираме, когато не можем (или ни мързи) да материализираме желанието си да получим определен отговор. Възможност, която имаме, за да обясним необяснимото и подредим неподредимото.


ЗАЩО ИМАМЕ НУЖДА ОТ БОГ?
Защото сме хора и този, който е създавал хардуера ни, е имал нужда от напредничав и изпълнен с нюанси програмен продукт, който да го управлява. Така се е появил софтуер, версия HS, благодарение на което човечеството е достигнало съвременните си “висоти”.
Последните се характеризират най-вече с масови кръвопролития, резултат от продължаващите и до днес кражби на територия, ресурси и влияние. Тази “мотивация” е двигателят на човечеството. Покрай нея са измислени всички човешки измишльотини, които са ни направили доминиращ вид на планетата.

Май се отплеснах… ставаше въпрос ЗАЩО ни е нужен Бог?
На едни, за да осмисли съществуването.
На други, за да закрепи съществуването.
На трети, за да прекрати съществуването…
Объркана работа.
 

ИМА ЛИ БОГ АЛТЕРНАТИВА?
Не, има други форми. Ако в далечното минало Бог е бил стихия, по-късно воин и бодибилдър, а днес беловлас старец (изберете си религия), утрешният Бог сигурно ще е изграден от нули и единици код, или пък нещо събирателно.
Каквото и да е, версия HS винаги ще има нужда от коректив.
Знаете какви епични бакии са забърквали ВСИЧКИ религии. Не че задължително трябва да свързваме Бог с тази чисто човешка гадост (религията), но нямаме избор, защото HS-версията ни рано или късно ги свързва. А свързани, на ниво стадо са сила! Голяма!

Ако пък предположим, че HS-версията е читава и изчистена от синдрома “Трите Зъ”, племето ни отново ще има нужда от Бог. Да, може да не е с визията  на хуманоид, а модерен рилийз на Андроид, но  каквато и да е фасадата му, зад нея ще стои Вярата в логиката и справедливостта.
Защо тези две думи ли?
Защото логиката е това, което ни е пръкнало и управлява съществуването ни, а справедливостта е онова, заради което в съзнанието ни никога не се е мръквало и осмисля мъдруването ни.
Да, играта на думи е търсен ефект, но мотивацията ми не е да се правя, че много знам - още в началото уточних, че “...нищо не знам”. Просто все още по детски вярвам, че макар и изчезващ вид (или пък плахо прохождащ), сред хората има достатъчно софтуерни версии тип “подобрен HS”.


В най-известния учебник по история (Библията) пише "не споменавай напразно името божие".
Най-искрено се надявам, че не е било напразно.
P.S.1
За протокола:
 - християнин съм
 - не съм религиозен
 - толерантен съм към всички религии, които развиват  личността и свободата ѝ
 - смятам, че не религията, а спазването на законите (продукт на логика и справедливост) ще спаси човечеството


P.S.2
Знам, че с горния текст няма как да отговоря детайлно (а нямам и капацитета) на всички въпроси, въртящи се около думите вяра, бог, религия и производни.
Знам обаче, че за да ни има и след 100-200 (поне) години, човечеството трябва спешно да ревизира съществуването на настоящата религиозна система, защото освен страдание и смърт, тя отдавна не носи нищо добро. Християните и будистите притежават know-how, мюсюлманите и останалите, био-масата… Въпрос на желание и няколко поколения време.

Бог ще си остане там горе и все така ще ни гледа сеира, но каквото и да е Той, ние трябва да сме мъдри. Иначе изчезваме.
Може пък да е за добро... 

9.2015