Когато бях малък, а Карбовски голям, всички коментирахме труда му, наречен "В какво се превръщат мечтите". Няма да преразказвам текста, нито пък ще му правя анализ. Просто се присетих за съдържанието му, докато си хлопах по клавиатурата, разсъждавайки за битовизмите в отношенията мъж-жена.
Днес, когато съм вече голям (уви, само на възраст), а Карбовски малък (на достойнство и замах), отново се захващам да припомня на подрастващите (и не само) какво могат да причинят съвместносъжителствуването и общотоалетоползуването на двама, уж съвършено пасващи си и носени на крилете на любофффта индивида.

Всички описват любовта като магия, уникално състояние, съвършенство, богатство и т.н. Така е - омагьосвали сме се, усъвършенствали сме се, обогатявали сме се...
Но.
Това е само едната купичка на везната.
За да има равновесие в тези неща, ВИНАГИ има още една купа, в която стоят битовизмите, егото, тъмните черти на недодяланите ни креатури.
Бързам да уточня, че "вдъхновението" ми не идва от настоящия ми житейски статус, а като събирателна от достатъчния и репрезентативен брой връзки, които съм имал.

Защо го правя?
Може би, защото имам няколко свободни часа за епистолярни подвизи.
Или пък, защото нямам достатъчно свободни часове, за да си почистя къщата.
Най-вероятно е нещо по средата, като акцентът ще хвърля сянка върху изгарящите в любовни страсти млади дихатели, вплели две тела в едно - да си знаят...

За по-прегледно, ще представя видовете д(е)войки (с фокус върху жената, разбира се) във възходящ ред, с посока вманиачаване, т.е. в началото ще са мърлите, а в края маниакално-депресивните чистофайници.
КЛАСИЧЕСКА МЪРЛА

Това е типажът с най-голям заряд.
Артистичен, драматичен, раздаващо се личен.
Тези дами често се хвърлят с всичките си крайници в една Супернова, но в бързината забравят да си яхнат метлата. А закъде е една жена без метла... Липсата на този вълшебен инструмент (вкл. средство за придвижване) рано или късно отваря необратима цепнатина във вече не толкова суперновите любовни моменти на двойката. Цепнатина, през която бавно, но сигурно изтичат онези трепети, заради които се е случил Големият взрив в началото.
Добре, излизам от метафорите.
Казано с думи прости, това са момите мърли. Дали защото мама не ги е научила или просто ги мързи, но тези дами не се чувстват комфортно, когато около тях е чисто и подредено. Обичат творческия безпорядък, но не онзи, който води до 180-градусови завои в Еволюцията, а другият, най-често водещ до абонамент за хлебарки, бълхи и хронични паяжини в домашното огнище. За прах и мръсни прозорци дори не споменавам...
Личната им хигиена обикновено е на ниво, но само когато има вдъхновение. Последното идва най-често с нова връзка или освежаване на стара такава. Непрекъснатата конкуренция на останалите дву-Х-хромозомни също подпомага хигиенизационния процес, но често не е достатъчна.

Може ли да се влияе към по-добро на мърлите?
Да, но изисква доста усилия. Трябва да умеете (ако не сте) да сте емоционален, неуравновесен, спонтанен и непредвидим.
А, забравих най-важното - влюбен.

ЗА/ПРОТИВ индекс - 5 (от 10) ЗЛАТОСРЕДНА ХУБОСТНИЦА

Винаги съм харесвал Златната среда. Почти като Леонардо... или пък Дарвин?
Тук нещата са балансирани, умерено предвидими, работещи почти безотказно. Не случайно е Златна.
Златосредните хубостници са универсални бойци - могат да легнат на сърцето на всеки мъж, на леглото на почти всеки претенционист, та дори и на страната на най-зловещата свекърва. Свежи, приветливи, умело балансиращи с коли-титъра във всяка една ситуация. Може би за тях е създадена фразата "кърти-чисти-вози", присвоена по-късно от недодяланите потни мъжаги с бормашини.
Тъй като в тази група почти липсва нещо, за което да се хванеш наопаки, логично текста е най-малко.
Да, има едно мааалко неудобство - не винаги са така импулсивни и чаровно непредвидими като мърлите, но кой е съвършен...?

ЗА/ПРОТИВ индекс - 10 (от 10)ЧИСТОФАЙНА МАНИАКАЛНИЦА

Тук нещата започват да навлизат лееекинко в патологията. Не казвам, че тази група дами са директно за жълта книжка, но в поведението им се забелязват някои смущаващи действия.
Като цяло са съвсем нормални индивиди, изглеждащи и усещани от околните по един перфектен начин. Когато обаче се пообвържете и бъдете допуснат по-близо до личностното им ядро, под мантията ще забележите доста светещи в червено индикатори. Хигиената тук е издигната на пиедестал, недостъпно висок за повечето нормални хуманоиди. Той (пиедесталът) расте с годините, като особено рязък скок извършва след раждането на дете. Издигайки се толкова нависоко, маниакалницата започва да чува все по-трудно гласовете на простосмъртните и опасността от "разваляне на телефона" (или пълното му прекъсване) става все по-голяма.
Има ли терапия за подобно състояние?
По-скоро не.
Просто се съгласявайте и не си губете времето в излишни спорове. Така ще забавите прогресирането на това състояние, както и на собственото си емоционално неблагополучие.

ЗА/ПРОТИВ индекс - 4 (от 10)МАНИАКАЛНА ЧИСТОФАЙНИЦА

Както сами виждате от името на групата, тук нещата са сериозни.
Освен хигиената, във фокуса на проблема влизат и много личностни особености, най-често водещи с годините до постоянна терапия и наблюдение от специалист. Дори може да се каже, че хигиената е само повод, който тези дами използват, за да развият необезокоявани маниите си. Ако имате нещастието да попаднете в любовното гнезденце на такъв пациент, първоначалната еуфория бързо ще бъде заменена от градацията УПСА:
 - Учудване
 - Притеснение
 - Сконфузване
 - Антипатия
Какво може да се направи в случай, че чувставата са по-силни от здравия разум и напук на последния, не ви позволяват да си плюете на петите?
Най-добре отидете заедно при психиатъра ѝ и просто започнете да приемате същата терапия...

ЗА/ПРОТИВ индекс - 1 (от 10)П.П.1
Казват, че в любовта върховно постижение било да намериш точната си половинка. Като ключ и ключалка.
Казват, че когато това се случи (едно на милион), било доживот.
Не знам колко дълъг би бил такъв живот, но със сигурност какъвто и подвид (от горните) мома да ви се падне, ще бъдете щастливи!


П.П.2
Това Четиво е само за мъже.
Моля дамите да не четат текста ... :-)6.2014