Какво е байк-парк?
Или пък скилс-парк?
Буквално преведено, има велосипеди, умения и парк.
Иначе казано - място, където каращите могат да трупат, упражняват и развиват уменията си на две колела.

За направата му са необходими:
 - няколко декара площ на достъпно и комуникативно място, удобно за каращите и живеещи в града
 - 50 до 100 камиона земна маса
 - камъни
 - няколко кубика обработен дървен материал
 - малък багер за няколко дена
 - много доброволчески труд
Както виждате, нищо трудно, скъпо и непреодолимо. Особено доброволческия труд - има го, та чак прелива...

Ще прескоча частта, в която се обясняваме колко полезно е движението, колко вредно е застояването пред телевизора и в офиса, и как съвременният човек трупа сланина, за да се чуди после къде да я стопи. Има достатъчно напудрени ТВ-водещи и жълти списания, които да "плашат" хората с наднорменото (си) тегло...
Ще прескоча и фактите около колоезденето - колко полезен спорт е, как тренира цялото тяло, не натоварва ставите и скелета, укрепва сърцето и т.н. важниинеобходимифактизацялоточовечество.

Тук ще си говорим за конкретика:
 - има ли паркове за велосипедисти в София/България
 - къде са и в какво състояние са
 - има ли в София места, където човек може да упражнява уменията си
 - какви са рисковете от липсата на официални съоръжения
 - какво се прави по въпроса
 

Положението с байк-парковете в България не е никак розово. Единствените градове, за които знам (и съм пробвал), че имат официално изработени съоръжения, са Пловдив, Банско и един частен имот край хотел Ястребец на Боровец. Говореше се нещо за Бургас и Русе, но не мога да потвърдя. В сметката не влизат двата официални байк-парка в курортите Пампорово и Боровец, както и този над Сопот, защото си говорим за градска среда и условията за спорт и колоездене по местоживеене. А и там има предимно трасета, а не съоръжения, типични и задължителни за един съвременен и безопасен за ползване терен.
Особено внимание обръщам на град Пловдив, където благодарение последователните усилия на клуб Крива спица и съдействието на Общината, вече има изградени цели ДВА парка, идеално вписващи се в градската среда, станали притегателен център за каращи от цялата страна (не преувеличавам). 

Тъй като живея и работя в София, а и доколкото знам, в подобна ситуация са още около 1-2 млн. души, ще се фокусирам върху липсите и пропуснатите ползи от НЕСЪЩЕСТВУВАНЕТО на официално и обгрижвано от Общината съоръжение.
Когато липсва нещо официално, а от него има нужда, обикновено се появява неофициалната му алтернатива. От 20-тина години, в България се трупа една група колоездещи, които имат нужда от места за развиване на уменията си. Скокчета, дропчета, тейбълтопи, виражи, пъмптраци - все елементи от един съвременен парк, какъвто в българската столица НЯМА.
За щастие, има много обикновени паркове и междублокови пространства, където малки, големи и още по-големи провеждат активна “миннодобивна” дейност - копаят, за да могат да практикуват хобито си. В цялото това пробиване нямаше да има нищо лошо, стига да беше на подходящите места, по подходящия начин и от подходящите хора. Много често действията на “миньорите” влизат в конфликт с визията за градско и парково пространство на некаращите велосипеди. Отделно, някои от нелегалните съоръжения са откровено опасни и за ползващите ги, и за минаващите покрай тях. Всичко това води до постоянен процес на изграждане-разваляне, което не е в интерес на никоя от страните.
Нямам статистика за пострадалите байкъри от идиотски направени скокчета, или пък за пострадали граждани от идиотски байкърски изпълнения, но със сигурност в общ интерес е това да не се случва. А за да не се случва, би трябвало да се случи нещо много по-естествено и логично - да се изгради един (а защо не и няколко) байк-парка, където практикуващите хобито си ще могат в безопасна (за себе си и околните) среда да развиват уменията и здравето си.

След като стана ясно, че в София ЛИПСВА официален байк-парк, нека посочим местата, където има нелегални и в конфликт с документацията на Софийска община съоръжения. Ще започна с Южен парк, тъй като там е най-голямата им концентрация.

ЮЖЕН ПАРК
“Меката” на софийските копачи. Почвата е песъклива и няколкото хълма под Американското посолство и Правителствена болница са буквално като швейцарско сирене. Кой ли не е кОпал през годините там - от прохождащи стрийтъри, до изявени спускачи. Най-значимият “строеж” си има и име - “Монца”. Напоследък изникнаха няколко грандиозни скока и бързи виражи, и сякаш се задържаха повече от нормалното за района. Или пенсионерите, които ги развалят, са се отказали (или починали)... 
Около “Монца”-та има още няколко “гнезда” за различните нива на ползващите ги. Хубавото е, че всеки (в зависимост от уменията си) може да си намери подходящото съоръжение. Лошото е, че прелитащите по алеите байкъри са в постоянен конфликт с разхождащите деца, кучета или просто себе си граждани. Друг негатив е липсата на контрол над съоръженията и съответния риск от травми поради идиотски “инженерни” хрумвания.

БОРИСОВА ГРАДИНА
Класиката тук бе произведеното от Цветелин Иванов - микро парк с няколко дърта, тейбъл-топс и пъмп-трак. Намираше се в района на Колодрума. Колкото и извънземно да звучат тези елементи, с времето се рушат, или пък подрастващите ги модифицират дотолкова, че стават почти неизползваеми за по-широка аудитория. Отделно, парцелът е прекалено малък за пълноценно съоръжение, а и според последна информация, хищни общински структури му взеха здравето.

ЗАПАДЕН ПАРК
Преди няколко години каращите от Люлин и близките до парка квартали започнаха активна “строителна” дейност на късо трасе за спускане. Набързо се появиха няколко скока с различна височина и дори се стигна до състезание. С времето нещата отшумяха и в момента всичко е на ниво самстрой…
Друг аспект от градежите в парка е инициативата на Димитър Щуров, който по съвсем легален път издейства разрешение от Общината за направата на пъмп-трак и дори го осъществи! Съоръжението съществува и се ползва и до днес, но е само една бяла лястовица на фона на цялостната ситуация в София.

СОФИЯ ЛЕНД
Добре скрит сред дърветата и охраняван от ята кръвожадни комари, тук съществува (съвсем нелегално, разбира се) чуден микро-парк, снабден с няколко дърта и много добър пъмп-трак. Главен виновник е отново Цветелин Иванов. Идеята и реализацията са прекрасни, но отново са далеч от така желаното и липсващо за град като София съоръжение.

RING MALL
През 2015-та, покрай довършителните работи около строежа на поредния мол, бяхме приятно изненадани от изграждането на голям пъмп-трак. В началото решихме, че най-после мечтата ни за цялостно съоръжение ще се сбъдне, но уви - това е поредно решение “на парче”. Захваналите се с проекта не са съобразили, че когато поръчваш, трябва и да платиш, а главният реализатор (CrazY) много държи на тези работи… Резултатът е зле (към никак) дренирано съоръжение, което се ползва 1-2 пъти в годината за масовките на МОЛ-а.  И толкова.

ДРУГИ
Със сигурност в столицата ни има още десетки места, където знайни и незнайни копачи се трудят, за да развиват хобито си.
Със сигурност в столицата ни НЯМА изграден и работещ байк-парк, който да покрие нуждата на стотици (да не кажа хиляди) колоездачи да развиват уменията си. Интелигентно проектиран, безопасен, достъпен за всички възрасти и разположен в подходящо като локация място - изисквания, които са все в ресора на Столична община.

 
КАКВО СЕ ПРАВИ ПО ВЪПРОСА?
Както стана ясно, през годините е имало няколко частни опита за изграждането на нещо подобно на байк-парк в различни части на София. Логично обаче, при положение, че зад тези опити не стои официална организация и завършен цялостен проект, всичко остава на етап недовършен, нефункциониращ, нелегален и т.н.
Може би знаете, че след доста силна кампания, София бе избрана за Европейска столица на спорта 2018. Това е един изключително подходящ повод практикуващите колоездене да поискат полагащото им се - условия за практикуване на спорта/хобито си, места за усъвършенстване на уменията им (байк-паркове), активна кампания, агитираща подрастващите и техните родители (т.е. гражданите на този град) за ползите от активните занимания с велосипед.
Прост пример - ако изчислите какъв е броят на гражданите, използващи изградените десетки спортни площадки през последните години и го съпоставите с броя на каращите велосипеди, ще получите доста неравностойно съотношение (познайте в чия полза)... А сега си представете стойността на една такава площадка и я съпоставете със сумата, необходима за изработването на един приличен байк-парк (около 10 000 лева).
Ако бях районен кмет, би ми станало неудобно.
За общински да не говорим…

Далеч съм от идеята да посоча с крив пръст ръководствата на общините. Те просто не осъзнават липсата на подобно съоръжение. Затова пък сме ние, каращите - да им помогнем да разберат какъв огромен и полезен потенциал крият подобни места за спорт, колко универсални за всички могат да бъдат, както и каква никаква себестойност имат.
Ако перефразирам Архимед, бих могъл да кажа:
 “Дайте ни парцел, разрешение за работа и го припознайте като общинска собственост, и за месец ще имате байк-парк за чудо и приказ”! 

В тази връзка, пролетта на 2015-та, инициативна група заедно с НПО Велоеволюция, стартирахме проекта Байк Парк София (BPS). Изпратихме писма с намеренията си до отговорните за това лица в Столична община и се опитваме да получим разбиране и съдействие за изграждането в началото на едно, а по-късно и на още няколко подобни съоръжения. Градът ни има належаща нужда от място, където каращите да се събират и практикуват хобито си, да общуват, да трупат опит. Място с предварително изграден план, безопасно и достъпно за всички възрасти и нива на каране.
По проект, теренът на бъдещото съоръжение ще покрива района под Американското посолство и ще включва всякакъв вид елементи за всички възрасти. В процеса се включиха няколко човека, които имат опит в подобна дейност и най-вече, желание да доведем нещата докрай.
Година по-късно, получили принципно одобрение, чакаме решение за строителна виза. През това време знайни и незнайни каращи, с помощта на Неволята, бързо и сигурно превръщат района под Американското посолство в зона за трупане на МТБ-умения. Нарекли са го Enduro Hill, снабдили са го с шест пътеки,  наситени с различни елементи. Постарали са се да са безопасни и годни за каране от хора с различно ниво на умения.

Е, началото е поставено.
На ход са от Общината.


6.2016


П.П. 8.2016
И смешен, и тъжен е повода да споделя някоя и друга мисъл с продължение... ;-)
С планинско колоездене се занимавам от близо седем години и от самото начало съм запомнил, как "гурутата" и "протата" ревяха, че в София нямало читав байк-парк. Всъщност, имаше едно дърт-петънце в Борисова, но алчни общинари го затриха. След това остана само Sofia land, но там пък е за вече научили се и то в конкретен стил. 
Изпревариха ни от Пловдив, Банско, Русе, Бургас... а "гурутата" и "протата" продължаваха да реват.
И ето - повече от месец в Южен функционира четиризонов парк - слънце!
Има за малките, има за неуверените, има за ендуристите, има и за самоуверените! 
Пътеки, алеи, скокове, дропове, виражи, падове, криви серпентини, даже и за крос-кънтристите сме се погрижили... ;-)
Обиколил съм цялата страна и мога да гарантирам, че толкова богата и удобна за каране зона в градски условия НЯМА НИКЪДЕ! 
А и тепърва ще се разширява...
И на цялото това имане, "протата" и "гурутата" мълчат.
Дори не реват.
Те, това мълчание не ми е ясно.
Откровено казано, в началото ми беше странно, после малко обидно, а вече ми е все тая.
Да, BPS е неофициален и си чака документацията, но елементите са там и децата, които ги ползват, са ежедневно нахилени до ушите! И може би точно защото не са "гурута" и "прота", за няма и седмица-две, вдигнаха нивото си и правят неща, които преди това завистливо са подминавали.
А покрай тях започнаха да се появяват и заинтригувани татковци и засукани мами... ;-)
Задълбочените ми наблюдения над мен самия, както и цялата т.н. МТБ-общност у нас показват, че повечето имаме пропуски. Едни в стойката, други в завиването, трети в страха от всяко по-отвесно място... за уменията да се скача и дропи да не говорим.
Та, на този клисав фон, скъпи колеги, BPS е мястото, където това може да се коригира.
Повярвайте, работи на 100%!
Стига да иска да трупа умения, човек може да прекара в която и да е от четирите зони буквално часове, а защо не и цял ден (случва ми се няколко пъти).
Стига да иска...

Спирам с менторския тон, защото не ми отива.
Желая успех на всек'ви МТБ-училища, курсове и уроци.
Под носа ни има разкошно съоръжение, което (ако е рекъл You Know Who) до края на лятото ще стане още по-разкошно.
От името на Неволята и Феята на зъбките ви желая безаварийно каране.

И за да не стават развалени телефони, написах горното не защото ми липсва внимание. С времето се научих, че привличането на внимание е САМО И ЕДИНСТВЕНО бреме...
Написах го, защото в София вече има истински байк-парк!
Ползвайте го и трупайте това, което ви липсва.